Jari Litmanen

Jari Litmanen

Jari Olavi Litmanen on ammattilaisuransa lopettanut suomalainen jalkapalloilija. Litmasta pidetään yleisesti Suomen kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Hänestä tuli ensimmäinen suomalainen jalkapallon kansainvälinen supertähti 1990-luvulla.

Syntymäpaikka ja -aika

Lahti, 20.2.1971

Pelipaikka

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja

Maalit

28

Pelatut ottelut

86

Pelaajaura

Suomen lisäksi Litmanen pelasi seurajoukkueurallaan Alankomaissa, Espanjassa, Englannissa, Saksassa ja Ruotsissa. Suurimmat meriittinsä hän saavutti alankomaalaisessa Ajaxissa, jonka kanssa hän voitti Mestarien liigan vuonna 1995. Samana vuonna hän sijoittui kolmanneksi Kultainen pallo -äänestyksessä. Litmanen on myös Suomen maajoukkueen eniten otteluita pelannut ja eniten maaleja tehnyt pelaaja sekä entinen kapteeni.

Pelityyli

Litmanen pelasi yleensä niin sanotulla ”kymppipaikalla” joko hyökkäävänä keskikenttäpelaajana tai vedettynä hyökkääjänä. Hänet tunnettiin pelinäkemyksestään ja syöttötaidostaan, minkä vuoksi häntä pidettiin ensisijaisesti pelintekijänä ja ratkaisusyöttöjen antajana, vaikka hän teki myös paljon maaleja, ja häntä pidettiin luotettavana rangaistuspotkujen laukojana.

Seuralegendat

Kaikki seuralegendat

Markku Repo

Raimo Hukka

Pekka Kosonen

Jorma Salonen

Voitto Mäkinen

Seppo Nordman

Matti Sandberg

Juhani Pöntinen

Pertti Jantunen

Harri Holli