Historia

Reipas – Ennen nyt ja aina

Reipas on yksi vanhimmista ja menestyneimmistä urheiluseuroista Suomessa. Reippaan juuret on vuoden 1891 Viipurissa. Sotien aikana tie vei evakkomatkalle Lahteen, josta muodostui nykyisen Reippaan koti. Reippaan monipuolinen lajivalikoima on historian saatossa eriytynyt omiin erikoisseuroihin.

Lahden Reipas mestaruuspokaalit

Lahden Reipas tunnetaan periksiantamattomasta asenteesta ja lahtelaisesta sisusta. Seura on elänyt vaiherikkaan historian sodan varjoista menestyksen vuosiin ja aina uuteen nousuun asti. Vuonna 2019 Reipas palasi yli kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen Palloliiton pääsarjaan ja pelaa nyt Miesten Kakkosta.

Lahden Reipas on pelannut nykyisellä nimellään vuodesta 1962 alkaen. Monipolvisesta historiasta on tehty oma historiikki 125 -vuotisen Reippaan kunniaksi vuonna 2016. Lahden Reipas muistetaan palloiluyhteisössä vuosien 1963, 1967 ja 1970 Suomen mestaruuksista. Reippaan junioripolku on tuottanut menestyneitä yksilöitä ja vienyt suomalaista palloilukulttuuria ansiokkaasti eteenpäin. Lahden Reipas on nykyään jalkapallon erikoisseura ja keskittyy miesten joukkueen toimintaan. Reipas tunnetaan myös ikämiesten joukkueesta ja Reippaan Naisista. Tänä päivänä nuoret viirupaidat pelaavat FC Reippaassa ja yhteistyösopimus on muodostettu FC Lahden ja A-juniorieiden kanssa.

Pitkä historia on vaatinut paljon aikaa ja uhrauksia niin tukijoilta, pelaajilta kuin kannattajiltakin. Reipas on mielentila, jossa joukkueen eteen on oltu valmiita laittamaan toisinaan rahat ja kaikki vapaa-aika. Hetkeäkään kukaan ei silti vaihtaisi tästä matkasta pois. Kentän laidalle tänäkin päivänä kokoontuu yhteisö, joka muodostaa uusia ystävyyssuhteita ja nauttii urheilun elämyksistä.

Reipppan historia

Lahden Reipas oli 1970-luvulla vastus, jonka kaikki olisivat halunneet voittaa. Reipas keräsi yleisöä, missä ikinä se pelasikaan. Kotijoukkueet halusivat eniten kaudella Reippaan päänahkaa, mutta joutuivat usein pettymään. Reipas voitti 1970-luvulla muun muassa perättäisiä Cup-otteluita komeat 31, joka on yhä Suomen ennätys. Jalkapallo vaatii aina vastustajan. Vaikka Reipas on heilutellut tahtipuikkoa niin Viipurissa, Lahdessa kuin Suomessakin, […]

Perustaminen Lukuisasti nuoria miehiä pyydettiin 130 vuotta sitten Wiipurin Sanomissa saapumaan tiistaina 15.9.1891 työväenyhdistyksen huoneistolle perustamaan Viipuriin suomalaista voimisteluseuraa. Yhdellä pienellä ilmoituksella oli kauaskantoisia vaikutuksia. Tuon pienen ilmoituksen henki vaikuttaa vielä 130 vuoden päästäkin. Suomessa elettiin 1800-luvun loppupuoliskolla hetkellistä vapauden aikaa. Euroopan uudet aatteet rantautuivat myös Suomeen ja Venäjälle. Suomalaisten, ja etenkin suomea puhuvien kansallistunne […]

Urheilu ei koskaan ole ollut muusta yhteiskunnasta oleva irrallinen kupla, vaan yhteiskunnan aatteet, politiikka ja ideaalit ulottavat lonkeronsa urheiluun. Urheilu on ollut myös yksi politiikan työvälineistä.

Lahden Reipas – West Ham United 2-2 17. syyskuuta 1975, Olympistadion

Kihlaus ”Reippaan ja Upon Pallon vuoden takaiset häät olivat varsinainen seurapiiritapaus. Rakkautta kesti kuitenkin vain vuoden päivät kuten avioeropäätös osoittaa. Lähes koko avioliittovuoden aikana puolisot syyllistyivät toisistaan piittaamattomuuteen. Naapurit arvelevat heidän olleen peräti asumuserossa.” Näin pakinoi marraskuun 11. päivänä vuonna 1969 Ilta-Sanomien toimittaja Eero Porkka summaten lahtelaisten värikkään jalkapallokesän. Vuotta aikaisemmin Reipas ja Lahden Pallo-Miesten […]

Reippaan arvostuksen kasvu uudessa kotikaupungissaan perustui pitkiin perinteisiin ja vahvaan asemaan siirtokarjalaisia yhdistävänä tekijänä.

Lehtileikearkistot Reippaan jännittävästä matkasta kohti historiansa kolmatta Suomen mestaruutta.

Reipas ei ole vain urheiluseura. Se on ollut kautta historiansa myös perhe, ennen, nyt ja aina. Seura on rakennettu vahvaksi yhteistyöllä ja sukupolvien jatkumolla. Se on ollut, ja tulee olemaan Reippaan vahvuus.

Reipas on kasvattanut vuosien saatossa tuhansia ja tuhansia nuoria yhteistyökykyisiksi ja vastuuntuntoisiksi aikuisiksi.

Ne intomieliset nuoret miehet, jotka perustivat Reippaan eivät varmaankaan voineet aavistaa, miten monenlaisten vaiheitten läpi heidän seuransa joutuisi ajan mittaan kulkemaan.