Sopivan räkäinen jengi

Lahden Reippaan päävalmentaja Petri “Järä” Järvinen kuvailee suojattejaan hauskanpitäjiksi, jotka eivät anna ikinä periksi.

Valmentajan naulakosta löytyy jokaisen paikallisen joukkueen takki. On Kyykän, Reippaan ja FC Lahden nutut vierekkäin. Hyvä yhteistyö kantaa kaikista pisimmälle. Se on myös Petri Järvisen suurin haave. 

– Orastava hyvä yhteistyö kaikkien kanssa tekee lahtelaiselle jalkapallolle hyvää. Suurin toive on, että loppujen lopuksi kaikki takit voisivat olla kaikilla “päällä” yhtäaikaa, Järvinen maalailee tunnelmia alkavan kesän keskeltä. 

Se olisi myös jalkapallon voitto. Nyt Lahden Reipas hakee voittoja Miesten Kakkosesta tutun päävalmentajansa johdolla. Kausi on Järvisen neljäs peräkkäinen joukkueen peräsimessä. Reippaassa Järvistä kiehtoo kehittymiskyky. Reipas on muodostanut kolmikantaisen kumppanuuden A- junioreiden ja Veikkausliigassa pelaavan FC Lahden kanssa. Parhaimmillaan joukkueet ovat yhdessä vahvempia. Reipas tullaan tuntemaan yritteliäisyydestä. 

– Me olemme sopivan räkäinen jengi. Emme anna helposti periksi ja ylpeys on Reippaan juttu. Pystymme pienellä organisaatiolla haastamaan isompia, Järvinen kommentoi tunnelmia alkukaudesta.

– Emme varmasti ole sarjan taitavimpia tai parhaita tällä kaudella. Luotan siihen, että tämä joukkue yrittää jatkuvasti. Meillä ei ole kuin voitettavaa, ja Reippaan taisteluilme on kiehtova. Uskon, että tarjoamme yleisölle hyviä elämyksiä – sitä kannattaa tulla katsomaan, Järvinen kehuu suojattejaan.

Talven aikana ennakkoasenteet Reipasta kohtaan ovat muuttuneet ja varmasta putoajasta on tullut positiivinen haastaja. Selän takana supistaan “noi voi olla hyväkin jengi”. Järvinen haluaisi nähdä runsaasti katsojia kesän aikana Kisapuistossa kiihdyttämässä Reippaan vauhtia kentällä. Reippaan ottelutapahtumat voivat olla erilainen reissu esimerkiksi perheille. Otteluihin on vapaa pääsy, joten tänä kesänä voi tulla syömään jäätelöt Kisapuistoon ja samalla katsoa peliä. Reipas haluaa tarjota erilaisia kokemuksia kaikille.  

Lahden Reipas on yksi Kakkosen pienimmillä budjeteilla pyörivistä joukkueista. Organisaation voi laskea lähes yhden käden sormilla. Periksiantamattomuus koskee myös seuratyötä ja Reipas haluaa kantaa nousun Kakkoseen ylpeydellä. Tavoitteena on olla riittävän hyvä isompia vastaan. Yhteistyötä on hiottu A-junioreiden ja FC Lahden kanssa entisestään.

– Yhteistyön toimiessa oikealla tavalla voimme olla yhdessä vahvempia ja tarjota mahdollisuuksia pelaajille kehittyä. Samoin seuroilla on silloin paremmat edellytykset pärjätä, Järvinen vie ajatusta eteenpäin.  

Nousujuhlien jälkeen viime syksynä alkoi arki joukkueen rakentamisen parissa. Joukkueessa on tapahtunut normaalia vaihtuvuutta pelaajien liikkuessa opintojen ja töiden perässä. Kevään harjoitusottelusapluuna rakennettiin kolmessa eri osassa. Järvinen kertoo, että tavoitteena oli pelata Reipasta huonompia, parempia ja myös samalla tasolla pelaavia joukkueita vastaan.

– Meitä huonompia vastaan oli mahdollisuus antaa kaikille tilaisuus ja oli todennäköistä, että pärjäämme. Parempia vastaan saimme tärkeää tietoa, jotta voimme tehdä vertailua joukkueiden kesken, Järvinen tiivistää keväistä harjoitusottelurupeamaa.

Lahden Reipas pelasi ottelut myös FC Lahtea ja A-junioreita vastaan. Kolmiosainen harjoituspelisuunnitelma oli onnistunut ja tuotti tarpeellista informaatiota valmentajille ja pelaajille. Kuten sanottua yhteistyö kantaa oman joukkueen ulkopuolelle.  Kokonaisuutta ajatellaan myös A-junioreiden ja FC Lahden kautta. 

Reipas sai onnistumisen kokemuksia. Entisiä Kolmosen kilpakumppaneita vastaan joukkue pelasi odotetusti selkeästi niitä paremmin. Reippaan edellä olevia joukkueita vastaan saavutettiin muutamia onnistumisia, kun esimerkiksi FC Lahti kaatui harjoitusottelussa. Kakkosen parhaimmistoa PEPOa ja SalPaa vastaan Reipas hävisi molemmat ottelut maalilla, mutta pelit olivat tasaisia. Reippaan tasoisia vastustajia vastaan harjoitusottelut olivat voitokkaita. Esimerkiksi Kouvolan joukkue Sudet jäi kokonaan maalitta harjoitusottelussa, joka päättyi Reippaalle 6-0. Joukkueella on nyt hyvä kuva siitä, millaista peliä pitäisi pystyä Kakkosessa pelamaamaan erilaisia joukkueita vastaan. 

Nousu Kolmosesta Kakkoseen on vaatinut lisää työtä. Reipas on ollut hyvin harjoitellut joukkue jo alemmallakin sarjatasolla. Järvinen näkee, ettei harjoitusmäärän nosto ole ratkaiseva, vaikka sarjataso nousee. Hän kääntää katseen enemmän Reippaan pelitapaan.

– Viime kaudella olimme paria joukkuetta lukuunottamatta ylivoimaisia kaikissa peleissä. Nyt meidän on käännettävä tilanne, jotta pystymme hyödyntämään joukkueen potentiaalin uusia vastustajia vastaan. Se on varmasti suurin hankaluus sekä minulle että pelaajille, Järvinen pohtii kentän laidalla.

Reippaalta löytyy kokemusta. Joukkueessa on entisiä liigapelaajia ja toki myös nuoria nousijoita. Pelaajalta vaaditaan hahmotuskykyä löytää oma tasonsa ja itsenäisyys sarjojen välimaastossa. Järvisen mielestä Reippaalla on hyvät eväät käyttää kokemusta hyväksi myös Kakkosessa. Tammikuussa Reipas listattiin putoajaksi uudessa sarjassa. Joukkueen otteet ovat olleet hyviä ja henki ulkopuolellakin on vaihtunut. Onnistumisilla ulkopuolisten asenne on kääntynyt odottavaan suuntaan. Ottelutapahtumissa tullaan näkemään joukkue, joka ei välttämättä aina voita, mutta aina yrittää.

Siitä huolimatta tuli turpiin tai niin, tämä joukkue yrittää aina uudelleen. Meillä on siihen varaa. Olenne nousijana vain mahdollisuuksien äärellä, Järvinen on realistisen optimisti.

Vielä kaksi vuotta sitten Reipas oli Kolmosen keskikastin joukkue. Päätös kokeilla joukkueen tasonnostoa kantoi hedelmää. Jos Reipas löytää hyvän taistelevan ilmeen, joka viime syksynä jo toi mukavasti yleisöä Kisapuistoon niin kaikki on mahdollista. Yleisökin huomasi, että kundit kentällä pitävät hauskaa.

– Hauskuudella ei aina tee voittoa, mutta sen mukana oleminen tekee meille hyvää. Täytyy muistaa, että olemme Kolmosesta noussut jätkäjengi ja vain muutama pelaaja on tullut muilta paikkakunnilta. Olemme se sama porukka, joka kahden tunnin päästä heittää yhdessä tikkaa ja nauraa, että tämä on kivaa.

Petri Järvinen uskoo, että Reipasta kannattaa tulla katsomaan ja juomaan kuppi kahvia Kisapuistossa. Ottelutapahtumat ovat kaikilla avoimia hyviä ja hauskoja tapahtumia.

Lahden Reippaan kotiottelut 2019

Uutiset

Kaikki uutiset

Reipas 1891 -huppari

Lahtelaiset jalkapalloseurat aiesopimukseen junioritoiminnan yhdistämisestä

Reipas taipui Hakalle Cupissa lukemin 1-5

Otteluennakko: Reipas – FC Haka

Lahden Reipas pääsee takaisin Kisapuistoon

Tiedote: Kisapuiston käyttökielto

Reipas JäPS-47 PERUTTU

Raportti: Reipas – JJK

Otteluennakko: Reipas – JJK

Raportti: Reipas – Kiffen